//
you're reading...
Uncategorized

Palestinci u izraelskim zatvorima sve više obolijevaju od raka

U 17 izraelskih zatvora i logora zatvoreno je više od 7.000 Palestinaca

post image
Grupa za prava upozorava da su Palestinci u izraelskim zatvorima skloni sve većim rizicima od raka zbog visokog nivoa radijacije unutar zatvora.
U izjavi, koju je u nedelju plasirao Hossam, Udruženje palestinskih zatvorenika i bivših zatvorenika u izraelskim zatvorima, kaže se da su izraelske zatvorske vlasti nastavile doprinositi povećanju rizika od raka postavljanjem uređaja za satelitske i telefonske signale u blizini zatvorskih ćelija.
Jedan broj Palestinaca se također drži u zatvorima u blizini nuklearnog reaktora Dimona, kao i toksičkih deponija otpada u Negev Desert, dodaje Grupa za prava zatvorenika.
Ona kaže da su zatvorenici često izloženi zračenju jer su prisiljeni da hodaju kroz sigurnosne aparate kao dio pretrage i pregleda.
Prema organizaciji, najmanje 15 palestinskih zatvorenika ima  već dijagnosticiran rak i oni su životno ugroženi. Najnoviji podaci pokazuju da oko 1.500 palestinskih zatvorenika u izraelskom pritvoru pati od različitih vrsta bolesti.
Izraelske snage rutinski otimaju Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i stavljaju ih iza rešetaka na osnovu politike administrativnog pritvora.
Administrativni pritvor je neka vrsta zatvora bez suđenja ili naknade koja omogućava Izraelu da Palestince zatvori do šest mjeseci.
Grupe za ljudska prava su osudile u više navrata zatvore bez optužbe ili suđenja.
Prema Palestinskiom Društvu Zatvorenika, Izrael je zatvorio 383 Palestinaca širom Zapadne obale u decembru 2014. godine.
Bilo je mnogo prijava zbog pogoršanja zdravstvenog stanja palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.
U 17 izraelskih zatvora i logora zatvoreno je više od 7.000 Palestinaca.
source: GlobalCIR
Advertisements

About TheJade.BA

"Nothing is more precious than peace. Nothing brings more happiness. Peace is the most basic starting point for the advancement of humankind." -Daisaku Ikeda

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: