//
you're reading...
Uncategorized

Izbjeglice u kampu Yarmouk kod Damaska većinom su Palestinci protjerani iz rodne Palestine 1948. godine

Izbjeglice u kampu Yarmouk kod Damaska većinom su Palestinci protjerani iz rodne Palestine 1948. godine.

Kada je počela pobuna protiv režima u Siriji, Palestinci nisu htjeli sudjelovati u sirijskim obračunima, pa su se kao i mnogi sirijski civili, našli između dvije vatre. Opkoljeni i gladni, neki su bili prisiljeni da traže novi dom, te su krenuli ponovo u izbjeglištvo.Nekada je u ovom kamp živjelo oko 160.000 ljudi, od čega ih je ostalo oko 18.000.

Kamp je pod opsadom sirijske vlade već gotovo dvije godine, što je dovelo do gladi i bolesti izazvanih nedostatkom medicinske pomoći i hrane.

Kamp neprestano bombarduju sirijske snage, a u isto vrijeme traju borbe između palestinskih grupa i militanata samoproglašene Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Situacija je u kampu najgora do sada, te prema podacima UN-a, najmanje 18.000 civila, uključujući 3.500 djece, zarobljeni su u Yarmouku.

Chris Gunness, glasnogovornik UNRWA-e, agencije UN-a koja pomože palestinskim izbjeglicama u kampu, rekao je za AP da ova organizacija nije bila u mogućnosti poslati zalihe hrane niti konvoje u kamp otkako su počele borbe prošle sedmice.

„To znači da nema hrane, nema vode i ima veoma malo zaliha lijekova.“

Povodom događanja u izbjegličkom kampu Yarmouk , razgovarali smo i sa Majedom Maaroufom, bivšim ambasadorom Države Palestine u BiH

” Biti Palestinac je zaista teško. U svijetu živi šest miliona izbjeglica iz Palestine, četiri generacije su raseljene po svijetu i ne zne se kojima je gore, onima koji žive u izbjeglištvu ili onima koji žive u okupiranoj Palestini. I jednima i drugima je Izrael uskratio osnovna ljudska prava.
Posebno nas brine stanje u izbjegličkom kampu Yarmouk, gdje su protjerani Palestinci koji su bili tako blizu svojih domova, a nikada ih nisu mogli vidjeti. Ljudi umiru od gladi, nemaju lijekova, svakodnevno ih granatiraju..Situacija je ista kao i ona ljetos u Gazi tokom izraelske agresije,”
“Mislim da postoji jedan globalni plan Izraela da se Palestinci rasele po svijetu kako nikad ne bi mogli da se vrate na svoju zemlju. Zbog toga Palestinci ne mogu biti mirni ni u izbjeglištvu. I oni koji sanjaju da se dokopaju tla Evrope, stradaju nažalost, u nesrećama brodova koji ih ilegalno prevoze. “, rekao je Majed Maarouf bivši ambasador Države Palestine.

(BINA BiH
http://www.binabih.com
Foto: BBC

Advertisements

About TheJade.BA

"Nothing is more precious than peace. Nothing brings more happiness. Peace is the most basic starting point for the advancement of humankind." -Daisaku Ikeda

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: